Gynsys

GYNSYS főoldal  | Demo letöltése  | A 3.1 verzió újdonságai  | A program főbb jellemzői

Újdonságok a 3.1 verzióban

Mint minden új programverzióban a  GYNSYS 3.1 verzió esetében is jó néhány új funkció került a programba, melyek - bízom benne - javítják a kezelhetőséget, szélesítik a felhasználói szabadságot, továbbá az eddigi Gynsys-verziókat használó kollégáimban felmerült és megfogalmazott igényeket is kielégíti. Kibővült a program "Egyedi telepítése" során választható opciók száma, így már a telepítésnél meghatározhatók bizonyos testreszabási keretek. Mindazonáltal az egyedi telepítés csak tapasztaltabb Gynsys felhasználók számára ajánlott, a programmal még csak ismerkedő felhasználóknak változatlanul a "Teljes telepítés" telepítési opció javasolt. Nem kevés programrészletet átírtam a modern Visual Foxpro kvalitásait kihasználva elsősorban a mind szélesebb kompatibilitás érdekében.

A fontosabb újdonságok részletezve az alábbiakban olvashatók:


Windows kompatibilis súgó

Az eddig megjelent verziók közül a  Gynsys 3.1 verzióban sikerült első alkalommal integrálni a programhoz egy teljességre törekvő Windows kompatibilis súgórendszert. Gyakorlatilag minden felmerülő programkezelési, testreszabási, valamint adminisztrációs kérdésre található válasz a közel 14 MBite-nyi súgóállományban. A "Súgó" menüben megtalálható általános súgómegnyitás mellett elérhető az ún. "kontext senisitiv" súgóalkalmazás is, mely az aktuálisan megjelenített megtekintő nézet, szerkesztőnézet, valamint rendelési naplók odavonatkozó súgótartalmát hívja be. A kontext sensitiv súgó - az általánosságban megszokottól eltérően - nem az F1 billentyűparanccsal aktiválható, hanem a Súgó menü "Aktuális állapot súgó" menüpontjával, vagy a CTRL+H billentyűparanccsal. Ezenkívül legtöbb panel gombjai között megtalálható a Súgó gomb, amivel az adott panel működésének és kezelésének leírását jeleníthetjük meg. Nagyon részletes hierarchikus témaválasztó könyvtárszerkezet található a Súgóképernyő bal oldalán, melynek segítségével könnyen megtalálhatjuk a keresett súgótartalmat.

Vissza a lap elejére


Kompatibilitás a Windows Vista operációs rendszerrel

A 3.0 verzió még nem volt Vista alá telepíthető, a 3.1 verziótól kezdve egyre teljesebb körű kompatibilitás jelenik meg a Windows Vista operációs rendszerrel. Ugyanakkor bizonyos régebben íródott, de nagyon fontos kódok miatt - melyek egyelőre nem törölhetők a Gynsys-ből - bizonyos megjelenítési és képernyőkezelési beállítások szükségesek a helyes működéshez. Ennek részletei megtalálhatók a telepítést leíró Súgó oldalakon.

Vissza a lap elejére


Telepíthető, átdolgozott szövegsablonok

Minden Gynsys verzió tartalmazott sokféle, az adminisztrációt nagy mértékben megkönnyítő ún. szövegsablonokat, melyeket a Gynsys felhasználó ízlése szerint átalakíthatott, törölhetett, újakat írhatott. Ugyanakkor ha egy sablont letöröltünk, vagy átírtunk, az eredeti többé nem volt visszahozható, hacsak nem telepítettük újra az egész Gynsys-t. A 3.1 verziótól a "gyári" szövegsablonok feltelepítődnek a merev lemezre és szükség szerint kategóriák szerint egyenként is visszahozhatók pl. egy nem teljesen átgondolt törlést követően, amolyan "Factory reset" végezhető. Egyedi telepítés esetén az is meghatározható, hogy mely sablontípusok telepítődjenek, melyek nem. A szövegsablonokat kibővítettem, átdolgoztam az előző verzióhoz képest.

Vissza a lap elejére


Telepítődő és választható mezőnév betűtípusok

Régebbi verziókban a Gynsys helyes képernyőműködéséhez szükséges True Type fontokat manuálisan kellett telepíteni a CD-n mellékelt készletből, a 3.1 verzióban ez a folyamat automatikusan zajlik a programtelepítés során. További újdonság, hogy először a 3.1 verzióban jelenik meg annak a lehetősége, hogy a mezőneveket megjelenítő betűtípus választható, amennyiben több betűtípust telepítünk. Egyedi telepítés során meghatározható, hogy csak a fő betűtípus, vagy egyéb fontkészlet is telepítődjön. (Megjegyzés: a Gynsys mezőnév megjelenítéséhez bármilyen font nem felel meg, mert csak kellően kondenzált típusok férnek el az arra kijelölt helyen. Ezért külön erre a célra fejlesztett fontok választhatók a megfelelő menüpontban és az ennek megfelelő true type fontokat mellékeltem a programhoz.)

Vissza a lap elejére


Több díszítő kép

Programindításkor az üres képernyőben, listák mellett, a szerkesztőnézetek bal oldalán, továbbá mindenféle egyéb panel különféle díszítő képeket jelenít meg, ha a felhasználó azt kéri. A program testreszabása kapcsán ezek a képek kérhetők és tilthatók, továbbá a telepített képfájlokból válogatni is lehet. A 3.1 verzióhoz összesen mintegy 6 képkollekció tartozik, melyek mindegyike felkerül a merevlemezre teljes telepítés esetén.

Vissza a lap elejére


Több, átdolgozott vényséma

A vényíró nyomtatási plugin vénysémákat tartalmazó adatbázisát kiegészítettük,  a szülészetben és nőgyógyászatban használatos legtöbb  készítmény megtalálható a vénysémák között.

Vissza a lap elejére


Borítéknyomtatás feladójának módosíthatósága

Régebbi verziókban az egyes borítéknyomtatást kínáló panelek (Pl. jelölt páciensek listája) nyomtatása során a borítékokra a Gynsys felhasználó és a rendelő adatai kerültek, mely adatokat a testreszabás menü "Orvos és rendelő(k) adatainak beírása" menüponttal előhívható panelen történik. A 3.1 verziótól a feladó adatait egy megfelelő panelen jóvá kell hagyni, vagy lehet módosítani. Ez ugyan egy mozdulattal több - mely idegen a Gynsys-től -, de ezzel egy gyakran megfogalmazott igényt elégítettünk ki. (Megjegyzés:  Későbbi verziókban valószínűleg a módosíthatóság is opcionális lesz)

A borítéknyomtatás külön vezérlő panelt kapott, melyet minden modul előhívhat legyen az akár plugin, vagy a Gynsys szoftver része. Így teljesen azonos módon jön létre a borítéknyomtatás bárhonnan indítjuk azt. (Megjegyzés: Jelen verzióban három modulból indítható borítéknyomtatás: "Jelölt betegek listája", "Új/régi betegek listázása" plugin valamint a "Borítéknyomtatás megnyitott páciens részére" plugin.)

Vissza a lap elejére


Listanyomtatás az előjegyzési naplóból

Az előjegyzés napló nagyon hasznos eszköz a betegek korrekt beosztásához, de eddig megtekintése egy Gynsys-t tartalmazó, működő számítógépet feltételezett. A 3.1 verzióban egy gombnyomással kinyomtatható a kiválasztott dátumra bejelentkezett betegek időbeosztásos lista formájában.

Vissza a lap elejére


Új nyomtatási pluginok

A Gynsys 3.1 verzió három új nyomtatási pluginnal bővült. A nyomtatási pluginok a Gynsys szoftvertől független "programocskák", melyek a Gynsys adattárát használva különféle, elsősorban nyomtatási feladatokat látnak el. A három új plugin a következő:

Vissza a lap elejére


32 bites panelek

A GYNSYS Szülészeti és Nőgyógyászatai Magánrendelői Adattár szoftver verzióról verzióra folyamatosan átalakul korszerű, a mai operációs rendszerekkel teljességgel kompatibilis adminisztrációs rendszerré. Az 1.0 verzió még a 16 bites Windows rendszerekhez íródott. Néhány nagyon fontos 16 bites kód azonban még ma sem törölhető a Gynsysből, innen ered a részleges képernyőkezelési inkompatibilitás. A 3.1 verzió jónéhány modulja viszont már a korszerű rendszerhez tartozik.

Vissza a lap elejére


Újjáírt biztonsági mentés rendszer

A Gynsys összes verziójában nagy gondot fordítottam az adatbiztonságra, a biztonsági mentés lehetőségére. A programban működő adattárolás technológiája olyan, hogy eleve rendkívül valószínűtlen az adatvesztés, de ennek ellenére fontosnak tartottam nagy teljesítményű archiváló modulok integrálását a Gynsys-be.  A 3.1 verzióban már tetszőleges számú biztonsági mentésállomány tárolható. Megoldott a kilépéskor automatikus mentés, továbbá egy esetleges adatvisszaállítási művelet elején lefutó automatikus mentés ez eredeti adattárról is. Az adatmentések ebben a verzióban már tömörített, egyedi fájlokban realizálódnak, melyhez a korszerű "7za" tömörítő és archiváló algoritmust használtam. A feleslegessé vált, vagy egyéb adathordozóra átmásolt mentésállományok tetszőlegesen törölhetők a "biztonsági mentések karbantartása" menüponttal. Adatvisszaállításkor lehetőség van a teljes adattár visszaállítására bármely mentésből, vagy az adattár egyes entitásai (egyes betegek adatai, naplóállományok, lekérdezések, stb.) külön-külön is visszaállíthatók.

Vissza a lap elejére


Újjáírt beállítás- és sablonimportáló modul

A 3.0 verzió is képes volt beállítási, testreszabási adatokat, továbbá sablonokat átvenni másik Gynsys példánytól, és/vagy régebbi verzióból. A 3.1 verzióban található újjáírt adatátvételi modul már automatikusan képes érzékelni, hogy az átvételre szánt adathordozó létezik-e, átvehető-e, ha régebbi verzióból történik az átvétel, a konverziót is automatikusan elvégzi. Kiegészült a modul Vénysémák átvételére alkalmas részlettel is, mellyel egy régi igényt sikerült kielégíteni, hiszen egy új verzió telepítésekor senki nem örül annak, ha kezdheti elölről vényeinek testreszabását.

Vissza a lap elejére


Gynsys-Mail rendszer

A 3.1 verzió ezen modulja sok Gynsys felhasználó által megfogalmazott igényt igyekszik kielégíteni az e-mail küldési képesség kifejlesztésével. A Gynsys-Mail egy olyan a szoftverbe integrált programcsoport, melyet mind a pluginok, mind egyéb programrészletek képesek meghívni és segítségével e-mailt, vagy kör-e-mail küldeni a kiválasztott páciens(ek)nek. A 3.1 verzióban három helyen működik a Gynsys-mail:

A Gynsys-mail rendszer programrészletei a később fejlesztendő különféle lekérdezési modulok számára is hozzáférhető lesz.

Vissza a lap elejére